3 de juliol del 2013

La mina de La Vall (Alpens)

la Vall

Als peus d'Alpens s'estén la propietat de la Vall, una casa documentada des del s XVI. Estem a la capçalera de la riera Gavarresa, un dels cursos fluvials importants del Lluçanès. Entre la casa i el poble hi ha el Quintà de la Vall, nom que rep un camp que havia estat de conreu però que actualment serveix de pastura pel bestiar i que té la particularitat de ser recorregut sota terra per una curiosa construcció que vol canalitzar les aigües de la pluja que baixen per un rec, que de no estar soterrat partiria el camp en dos.


Quan es va fer l'inventari del patrimoni cultural del Lluçanès aquesta interessant mina de la Vall va passar desapercebuda, però val la pena reivindicar-la, ara que encara es troba en bon estat. En Joan M. Vives ja en va publicar una primera ressenya l'any passat (aquí). Fa gairebé 170 m de llarg per 1 m d'alt i 0.8 m d'ample. El que no hem pogut aclarir és la data de construcció. O les dates, perquè segur que no es va fer en quatre dies.


                respirador                                          

En determinat punt del recorregut subterrani apreciem que el sostre canvia per passar de tenir una volta feta amb pedres a un sostre pla fet amb lloses. De tant en tant una obertura a l'exterior hi deixa entrar la llum. Les obertures o respiradors s'obren a distàncies irregulars de 35, 44 i 21 metres pel mig del quintà i estan protegides per un reixat rudimentari, visible des de lluny.
En Ramon de la Vall ha comentat que per alguna de les quatre obertures alguna vegada hi havia caigut un vedell que havia sortit sa i estalvi per la sortida de la mina.

vista del Quintà de la Vall des d'Alpens

Abans d'arribar a la mina l'aigua hauria de còrrer per un rec que comença just a sota del poble, però actualment està molt abandonat, arbres i arços el tapen, de manera que quan plou l'aigua es desvia planerament pel camp i només una escadussera quantitat acaba dins la conducció.
L'aigua surt finalment a la superfície entre una espesa mata d'arços per dessota de la pista que condueix a la casa. Aquestes aigües inicien llavors un torrent que al cap de poc forma una petita cascada a la Balma de la Vall, una balma que havia estat utilitzada de refugi, ho testimonia encara un tros de paret fet per anivellar el terra.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada